Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Asjalised mälestused - Lahinguplatsid, laagriplatsid, sõjateed ja muud sõjalised mälestised - Pelgupaik

Kose kihelkonnas, Kilvandu (Nirgu) metsas olla üksikud saared rabas. Sääl oldud Rootsi sõja ajal peidus. Vili on sinna veetud. Saarile on ehitatud suured koopad ja samast on asju leitud.
EKLA, f 199, m 44, 44 (II-G) < Paide-Anna khk., Purdi as. < Kose - Hilda Kõrge < Liisa Laufer, 55 a. (1930)

Valgma ja Seinapalu külade vahel asuvas rabas on vanasti Rootsi sõja ajal peidus oldud. Sääl olnud männimets ja Mündi metsa pool laugastega kõrge samblaraba. Kui jutustaja kraavi lasknud teha, tulnud rabast vanu rahu.
EKLA, f 199, m 44, 44 (II-G) < Paide-Anna khk., Valgma k., Pääburi t. - Hilda Kõrge < Otto Indermitte, 65 a. (1930)

Põhja poole Purdist 6 versta, kus sood ja järved, olnud inimesed sõja ajal pelgus. See olnud Põhjasõja aeg. Kui venelased inimesi taga ajanud. Soos oli Seli koht, samanimelise järve kaldal. Sinna jäänud pääle katku üks mees. Üks naine käinud sama koha laudas öösel magamas – muidu olnud metsas peidus. On nii vara ära läinud, et mees pole mitte näinud. Mees püüdnud siis kavalusega – pannud küünla vaka alla ja oodanud pimedas, saanud siis vist ikka kätte.
10 versta maa pääl pole kukelaulu kuulda olnud. Mustla külas olnud samal ajal üks mees paja all peidus – sõdurid pole säält üles leidnud.
EKLA, f 199, m 44, 44 (II-G) < Paide-Anna khk., Kriilevälja k. - Hilda Kõrge < Lamster, 62 a. (1930)

Äivere [Eivere] küla Sepa talu heinamaal metsas olevat küngas liivasel saarel – seda küngast katsutud avada, kuid polevat saadud, jutustaja ei tea, kas müürid tulnud vastu või muud. Arvatakse, et see on mingisugune seest õõnes ruum. Sõja ajal on saarel pelgus käidud – külas käidud tööl ja siis mindud jälle saarele.
EKLA, f 199, m 44, 45 (II-G) < Paide-Anna khk., Äivere [Eivere] k., Juhkami t. - Hilda Kõrge < Anna Tiisfeldt, 80 a. (1930)